Text Size
YoutubeGoogleFacebook

FCI-Standard N°144  / 09.07.2008 /

 

Германски боксер

(Deutscher Boxer)

 

 

Превод: Г. Великова, редакция Д-р Б. Великов.

 

Произход : Германия.

 

Дата на публикуване на валидния стандарт : 13.03.2001.

 

Предназначение : Компаньон, пазач и служебно куче.

 

F.C.I.КласификацияГрупа  2   Пинчери и шнауцери- Молосоидни породи- Швейцарско планинско, Пастирски кучета и други породи.

                                                                Секция        2.1            Молосоидни породи, тип мастиф.

                                                                                                        С работни изпитания.

 

Кратка историческа справка:Малкият т.нар Брабантски буленбайсер е приет за родоначалник на боксера. В миналото тези кучета са били развъждани от ловците, тъй като са били най-добрият помощник в лова.  Тяхната задача е била да уловят и задържат вече вдигнатата от гончетата плячка и да я задържат до идването на ловеца.  За тази задача са били необходими кучета с възможно най-широко разположение на челюстите и зъбите, за да могат да захапят здраво и дълго да задържат. Буленбайсерът е притежавал тези характеристики и е бил широко разпространен и развъждан, но разбира се само за гореописаното предназначение. Селекцията започната в края на 19ти век е причина за днешния изглед на боксера - куче с широка муцуна и леко вирнат нос.

Общ изглед: Боксерът е средно голямо куче с гладка козина, здраво, мускулесто и с добра костна система. Той има добре изразени, силно развити и релефни мускули. Подвижен, игрив и силен, той не би трябвало да изглежда нито тромав, нито пълен, нито слаб.

1. Пропорции А. Дължина на тялото към височината при холката: квадратни очертания, т.е. хоризонталната линия на гърба и двете вертикални линии към земята, едната тръгваща от рамото, а другата от бута, образуват квадрат. Б. Дълбочина на гърдите към височината при холката: Гръдният кош стига до лактите. Дълбочината на гърдите е равна на половината от височината при холката. В. Дължина на извивката на носа към дължината на главата Дължината на извивката на носа спрямо черепа трябва да бъде 1 : 2 (измерена от върха на носа до вътрешния ъгъл на окото или съответно от вътрешния ъгъл на окото до тила.

2. Поведение /Темперамент Боксерът трябва да е спокоен, самоуверен и уравновесен. Темпераментът е от изключително значение и изисква голямо внимание. Той е известен с предаността и верността към господаря и цялото му семейство, с бдителността и самоотвержеността си при защита. Безобиден е за семейството си, но е подозрителен към непознати, весел и дружелюбен при игра, но безстрашен в сериозна ситуация. Податлив е за обучение поради желанието си да се подчинява, смелостта си, природната интелигентност и чувствителното си обоняние. Непридирчив и чист, той е толкова симпатичен и ценен за семейния кръг, колкото и като пазач, придружител или работно куче. Характерът му е стабилен, непристорен и открит дори и в напреднала възраст.

3. Глава Тя придава характерния вид на боксера. Трябва да е пропорционална за тялото и да не изглежда нито твърде малка, нито твърде голяма. Муцуната трябва да бъде колкото е възможно по-широка и силна. Красотата на главата зависи от пропорционалността на муцуната и главата. От какъвто и ъгъл да се гледа главата - във фас, профил или отгоре - муцуната трябва винаги да бъде пропорционална на главата, т.е. да не изглежда твърде малка. Тя трябва да е изпита, без бръчки. Бръчките, обаче, се появяват, когато ушите се наострят или, ако ушите не са купирани, когато кучето застане нащрек. Гънките винаги са насочени от основата на муцуната надолу към страните. Тъмната маска се намира само върху муцуната и трябва ясно да контрастира с цвета на главата, така че изражението на лицето да не изглежда мрачно.

4. Череп Черепът трябва да е максимално деликатен и ъгловат - леко извит, нито закръглен и малък, нито плосък, нито твърде широк или пък твърде с твърде изразена задна част. Предната вдлъбнатина, леко очертана, не трябва да е твърде дълбока особено между очите.

5. Стоп Челото образува характерен стоп с горната граница на муцуната. Извивката на носа не трябва да бъде вдлъбната назад към челото, както е при булдозите, нито да сочи надолу.

6. Лицева част Нос Носът е широк, черен, леко извит нагоре с широки ноздри. Върхът на носа е поставен малко по-нагоре от основата.

Муцуна :

Муцуната е силно изразена в три измерения, не е нито изострена, нито тясна, малка или плитка. Определя се от: - формата на челюстите; - разположението на кучешките зъби; - положението на устните. Кучешките зъби трябва да са достатъчно дълги и максимално отдалечени един от друг, така че лицевата част на муцуната е широка, почти квадратна и образува тъп ъгъл с горната граница на муцуната. Отпред ръбът на горния зъб опира на ръба на долната устна. Частта от долната челюст, която е леко извита нагоре, заедно с долната устна се нарича брадичка. Брадичката може да не е ясно изразена под долната устна или дори да изчезва под нея, но трябва да може да вижда отпред и отстрани. Кучешките зъби и резците на долната челюст не трябва да се виждат, когато устата е затворена, нито пък трябва да се вижда езика на боксера в същото положение. Назолабиалният ръб е ясно видим.

Устни :

Увисналите устни довършват изгледа на муцуната. Горната устна е плътна и запълва мястото, образувано от долната челюст. На устните се опират долните кучешки зъби.

 

Зъби :

Долната челюст е издадена пред горната и е леко извита нагоре. Боксерът е с обратна захапка. Горната челюст е широка там където се свързва с черепа и леко се скосява напред. Зъбите са здрави и силни. Резците са равни и подредени в права линия, докато кучешките са раздалечени и големи.

 

Бузи :

Те са пропорционални спрямо здравите челюсти, без да се издават подчертано. Сливат се в лека извивка към муцуната.

 

Очи :

Очите са тъмни, средно големи, не са изпъкнали, нито дълбоко разположени. Изразяват енергия и интелигентност, а не заплаха или упоритост. Рамките на очите са тъмни.Уши: Поставени са високо. Имат подходяща големина, по-скоро малки, отколкото големи и тънки. Раздалечени са едно от друго и поставени на най-високите места на черепа. Лежат спокойно до бузите в спокойно състояние и се накланят напред с изразена гънка, когато кучето застане нащрек. (FCI - 02/04/2001)

7. Врат Горната линия е елегантно извита от ясно видимия тил към холката. Трябва да е достатъчно дълъг, объл, здрав, мускулест и ясно изразен.

8. Тяло Квадратно тяло, което се носи от яки и прави крака.

9. Холка Трябва да е добре изразена.

10. Гръб Гърбът и слабините трябва да са къси, твърди, прави, широки и добре замускулени.

11. Бутове Леко наклонени, широки и малко извити. Тазът трябва да е дълъг и широк, особено при женските.

 

12. Гръден кош Широк, достигащ до лактите. Дълбочината му е равна на половината от височината при холката. Добре развит в предната си част. Ребрата са ясно изразени, но не са цилиндрично разположени и се простират до гърба.

13. Долно очертание Извива се елегантно към гърба. Къси твърди хълбоци, леко изпънати назад.

14. Опашка Поставена е по-скоро високо отколкото ниско, оставя се в естествения и вид.(FCI - 02/04/2001)

15. Предница/Предни крака Предните крака трябва да са прави, успоредни един на друг гледани отпред и да имат здрави кости.

16. Рамене Дълги и наклонени, неотделна част от тялото. Не са изключително замускулени.

17. Проксимална част от краката Дълга, образуваща прав ъгъл с раменете.

18. Лакти Нито твърде много притиснати, нито твърде отдалечени от гръдната стена.

19. Дистална част от краката Права, дълга, слабо замускулена

20. Китки Здрави, добре изразени, но не много окръглени.

21. Глезени Къси почти перпендикулярни към земята.

22. Предни лапи Малки, кръгли, стегнати с твърди възглавнички

23. Задница/Задни крака Много мускулести. Мускулите са здрави, добре оформени. Гледани отзад задните крака трябва да са прави.

24. Проксимална част на бедрото Дълга и широка. Ъгълът, образуващ се между тазовия пояс, проксималната част на бедрото и коленната става, е колкото се може по-малко тъп.

25. Коленна става Когато кучето е нормално изправено, тя трябва да достига толкова напред, че да се образува вертикална линия от бедрената кост към земята.

26. Дистална част на бедрото Много мускулеста

27. Ахилесово сухожилие Здраво, добре изразено, а върхът му не е обърнат нагоре. Ъгълът е приблизително 140 0.

28. Глезени на задните крака Малки, с лек наклон от 95 - 100 0 към земята.

29. Задни лапи Малко по-дълги от предните. Стегнати с твърди възглавнички

30. Походка - движение Жива - пълна с енергия и благородство.

31. Кожа Стегната, еластична, без бръчки.

32. Козина Къса, твърда, лъскава и плътно прилепнала.

33. Цвят Пясъчен или тигров. Пясъчното се среща в разнообразни нюанси - от русо пясъчно до тъмно червено, но най-красивото е по средата (червеникавопясъчно). Черна маска. Тигровият вариант в гореспоменатите оттенъци на пясъчно се изразява в тъмни или черни ивици по посока на ребрата. Основният цвят и ивиците трябва да се отличават/контрастират. Белите петна не следва да се отричат изцяло, защото могат да бъдат много красиви.

34. Височина Измерена от холката покрай лактите до земята: За мъжкари: 57 - 63 см. За женски: 53 - 59 см.

35. Тегло: За мъжкари: над 30 кг (височина приблизително 60 см от холката) За женски: около 25 кг (височина приблизително 56 см от холката)

Недостатъци: Всяко отклонение от горните пунктове следва да се счита недостатък и сериозността, с която се възприема, трябва да съответства на степента на отклонение.

Поведение/Темперамент Агресивност, злоба, пристореност, непостоянство, безхарактерност, страхливост.

Глава Глава лишена от изразителност и благородство. Мрачно изражение. Глава тип пинчер или булдог. Слюноотделяне, показване на зъбите или езика. Твърде изострена или светла муцуна. Наклонена извивка на носа. Гумен нос (лъскав, но не зърнест на пипане). Временна липса на пигментация на носа поради климатични фактори или бледа кожа на носа. Наличие на т.н. "орлово око", трети клепач (мигателна ципа) без пигментация. Зле купирани уши. Ако не са купирани, наклонени назад, полу или изцяло изправени уши, "булдожки" уши. Крива уста, полегати зъби, неправилно разположение на зъбите. Слабо развити зъби. Неизползваеми зъби вследствие на заболяване.

Врат къс, дебел, увиснал.

Тяло Твърде широко или ниско отпред. Хлътнал или извит гръб, слаб гръб. Дълги, тесни или рязко смъкнати, или слабо свързани слабини. Извита лумбална област. Увиснала крупа, тесен таз, увиснал корем, слаби хълбоци. Ниско поставена опашка.

Предница Предница тип Чипъндейл, приведени рамене, отпуснати лакти, слаби глезени, дълги, тесни "заешки" крака, плоски, изкривени навън крака.

Задница Слаби мускули. Твърде силно или слабо изразена ъгловатост в задните крака. Криви крака, ахилесови сухожилия като при кравите, тясно събрани ахилесови сухожилия, Рудиментарни палци на лапите, дълги, тесни "заешки" крака, плоски, изкривени навън крака.

Походка - движение Поклащаща се, патешка походка, неустойчива, бавна, надута походка.

Цвят Маската се простира отвъд муцуната. Тигровите ивици са твърде близко една до друга или само някои от тях са различими. Основен цвят - мръсен. Преливащи цветове. Некрасиви бели петна, като например цялата или половината глава е бяла. Други цветове или кучета, чийто бял цвят надвишава една трета от основния.

N.B. Мъжките животни трябва да имат два, видимо нормални тестиси напълно прибрани в скротума. 

Download Full Premium themes - Chech Here
Free artbetting.net bookamkers reviw.
http://b.artbetting.net/